Selasa, 16 September 2014

Kisah Sambal


Sambal Ikan Bilis bikinan sendiri pertama di Seoul

Sudah hampir sebulan kami menjadi warga Hanyang (nama lama Seoul). Saya tidak berkira sangat tentang makanan, masak sahaja bahan-bahan yang dibawa dari Malaysia yang kebanyakannya 'segera'. Sambal segera, rendang segera, mi segera, sardin segera, dan serunding.

Tetapi minggu ini sudah tidak boleh 'bersabar' lagi. Saya gesa suami membeli mesin pengisar. Maka, berjalanlah suami saya 2-3 km dari rumah mencarinya. Rupanya di sini, penjualan alat-alat elektrik terletak di satu-satu kawasan, tidak berselerak di tepi-tepi jalan.

Bila sudah ada mesin pengisar, perkara pertama yang dibuat adalah mengisar bawang dan cili. Petang ini, bikin sendiri sambal ikan bilis dengan cili kering yang dikisar, bukan cili segera lagi. Nikmat (pedasnya) bukan main, Alhamdulillah. Ikan bilis di sini amat enak rasanya, rangup dan segar.

Saya berkata pada suami, nanti kita masak laksa pula ya!

(Itu tandanya 'mood' menjadi pelancong sudah hilang, sudah sebati nak tinggal sebagai 'penduduk'.)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan